İzmir'de Ne Aramıştınız ?
2

İZDEDA’nın kuruluş yıldönümünde iktidara eleştiri yağmuru


TENZİLE AŞÇI/EGEPOSTASI- İzmir 30 Ekim 2020 tarihinde 6.9 şiddetinde depremle sarsılmıştı. 117 vatandaşın hayatını kaybettiği depremde maddi ve manevi büyük kayıplar yaşanmıştı.

Depremin ardından depremzedelerin sesini ve taleplerini duyurma amacıyla İzmirli Depremzedeler Dayanışma Derneği (İZDEDA) kurulmuş ve depremzedeler için hak arayışına başlamıştı.

Depremin ardından yaklaşık depremin ardından 15 ay geçerken İZDEDA’nın kuruluşunun birinci yıldönümü için dernek önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen yıl dönümü etkinliğine ev sahibi İZDEDA Başkanı Haydar Özkan'ın yanı sıra Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, TMMOB İl Kordinasyon Kurulu Sekreteri Aykut Akdemir ve Mimarlar Odası Başkanı İlker Kahraman da katıldı.

NELER BAŞARILDI?

Derneğin kuruluş aşamalarına ilişkin bilgi veren Özkan, derneğin gerçekleşmesi konusunda başarılı adımlar attığı huşulara değindi ve “30 Ekim 2020 İzmir Depremi hepimizi derinden sarstı. Sudan çıkmış balığın yaşamak için suya ihtiyaç duyması gibi bizler de depremden sonra iletişime ve bilgiye ihtiyaç duyduk. Bu ihtiyaç nedeniyle önceleri Whatsapp grubu olarak kurulan, sonraları depremzede iletişim platformuna dönüşen manevi dayanışma hareketimiz 17 Şubat 2021 tarihinde İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği İZDEDA'nın kurulmasıyla derneğe dönüştü. Bu dernekleşme hareketi Türkiye’de bir ilktir. Bugün İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği İZDEDA'nın kuruluşunun birinci yıldönümü. İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği İZDEDA geçen bir yılda; yıkılacak olan binalarımızı yıktırma esnasında yıkılan binalarımız için yıkım şirketlerinden para almayı depremzedeye öğretti. Ağır hasarlı binalarımızın DASK'tan sigorta paralarını almaları sürecini hızlandırdı. Orta hasarlı ve az hasarlı binalara Dask tarafından boya badana parası niyetine yapılan ödemelerin tam ödeme şeklinde yapılmasını sağladı. Kimsenin sahip çıkmadığı deprem şehitlerinin ailelerine sahip çıktı. Ağır hasarlı konut sahiplerinin rezerv alandan konut sahibi olmalarını sağladı. Devlet yetkilileri ile depremzedeyi buluşturup karşılıklı bilgi akışını sağlayarak çözüm sürecini hızlandırdı. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirip emsal artışı hakkı kazandı. Proje alanındaki orta ve az hasarlı bina sahiplerinin geri ödemelerinin 10 yıl yerine 1 yıl ödemesiz 19 yıl ödemeli olmasını sağladı. Proje alanındaki depremzedelerin evlerine taşınması öncesinde taşıma firmalarıyla, beyaz eşya firmalarıyla ve mobilya üreticileriyle görüşüp indirimler sağladı. Bütün siyasi partilere eşit mesafede durarak depremin ve depremzedenin siyasetten bağımsız kalmasını sağladı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aracılığıyla Devletin proje bazlı inşaat yapımını ve 10 yıllık ödeme yerine 2+15 yıllık ödemeyi sağladı. Büyükşehir Belediyesi ve AFAD tarafından verilen para yardımlarını alamayan depremzedeler için tek tek takipçisi olarak, Sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüşerek taşınma ve kira yardımlarını almalarını sağladı. Ağır, orta ve az hasarlı depremzedelerin Dernek ile kendilerine yol haritası çizmelerini sağladı. İlçe belediye başkanları ile görüşerek depremzedelerin mağduriyetlerinin gündemde kalmasını sağladı. Kentsel dönüşüm kredisinin 200 bin TL'den 400 bin liraya çıkmasını sağladı. Kentsel dönüşüm kredisi kullanma süresinin bir yıldan iki yıla çıkarılmasını sağladı” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMCÜ OLMADIĞIMIZI ANLATAMADIK”

Dernek olarak başaramadıkları bazı hususlar olduğunu da belirten Özkan, özeleştiri yaptı ve “Etkili ve yetkili kişilere kentsel dönüşümcü olmadığımızı, depremzede olduğumuzu anlatamadık. Depremin partiler üstü ve siyaset üstü olduğunu söylediğimiz halde her partiden İzmir Milletvekilini deprem ve depremzede ortak paydasında bir masa etrafında buluşturamadık.  Depremzedenin, maaşının iki katı taksitleri olan faizli krediyi ödeyemeyeceği için faizsiz kredi istediğini anlatamadık. Proje alanlarında hak kayıpları yaşayan depremzedenin rezerv alandan satış önceliği tanınmasını gerçekleştiremedik. Depremde vefatı olan ailelerin TOKİ ödemelerini yapmamalarını, bunun psikolojik çöküntü oluşturacağını anlatamadık. Aynı ilçede birden fazla evi olanların hak sahipliği konusunu çözemedik. Orta hasarlı ve ağır hasarlı binalarda kiracı olanlar ile apartman görevlilerine rezerv alandan satış önceliği verilmesi konusunu istedik, takip ediyoruz. Bunu hep itiraf ediyorum. Bu da öğrencilerimizin burs konusuydu. Bu konuyla ilgili biz birçok paydaştan yardım sağladık ama yetişemedik. Bu konuda belediyemizin kapısını çaldık ve Bayraklı belediye Başkanımızla görüştük. Kendisi de bu konuyla ilgili 40 öğrencimizi okutmak için bir imkan sağlandığını açıkladı” diye konuştu.

İZDEDA’nın kuruluş yıldönümünde iktidara eleştiri yağmuru

Haber Yorumları 2

Henüz bir Değerlendirme Yorumu Yapılmamış!

Hemen Aşağıdaki Formu Doldur İlk Yorumu Sen Yap !

Bir Değerlendirme Yorumu Yazın...