İzmir'de Ne Aramıştınız ?
2

İzmir Nerede 📍 İzmir’e Nasıl Gidilir


İzmir, çok renkli, çok hoşgörülü, çok kültürlü, çok yönlü, çok uygar bir şehir. 8 bin 500 yıllık tarihi geçmişiyle Anadolu’nun batıya açılan kapısı konumundaki kent, sayısız medeniyete ev sahipliği yapan bereketli topraklar üzerinde kurulu. İnsanlık tarihi ile yaşıt İzmir toprakları, tarih boyunca sayısız önemli olaya, kişiye, mimari yapıya ve yerleşimlere ev sahipliği yapmış.

Türkiye‘nin önde gelen turizm merkezlerini keşfetmek için iyi bir başlangıç noktası olan İzmir, zengin tarihi geçmişini yansıtan antik kentleri, Ege Denizi kıyısı boyunca uzanan sahil kasabaları, birbirinden şirin köyleri ve doğal güzellikleriyle keşfedilmeye değer. 

İzmir hakkında kısa bilgiler 🇹🇷

İzmir, Türkiye’nin en büyük üçüncü kenti. İzmir, modern yaşam biçimi, farklı inanç ve düşünceden insanların bir arada yaşadığı hoşgörü kültürü, deniz kokan coğrafyasında huzurlu atmosfere sahip bir kent.

İzmir adının nereden geldiği konusunda kanıtlanmış herhangi bir bilgi bulunmuyor. Ancak tarihçiler ve araştırmacılar tarafından yaygın olarak kabul edilen görüşe göre bir dönem bugünkü İzmir yöresinde yaşamış olan Erektidlerin Amazonlarla savaşıp galip geldiği; onların önderi olan These’nin de Amazon kadını Smyrna ile evlenip yöresine onun adını verdiği ve İzmir’in adının da Smyrna’dan geldiği biliniyor.

Eski İzmir (Smyrna) kenti, İzmir Körfezinin kuzeydoğusunda yer alan, yüzölçümü yaklaşık 100 dönüm olan bir yarımada üzerine kurulmuştu. Sonraki dönemlerde Meles Çayı ve Yamanlar Dağından gelen millerle Bornova Ovası oluştu. İzmir’deki ilk yerleşim izleri Bayraklı Tepekule Höyüğü ve çevresinde görülüyor.

Şehir 3 bin yıl önce bu yarımada üzerinde yer aldıktan sonra MÖ 4. yüzyılın ikinci yarısında nüfus artışı sebebiyle Kadifekale eteklerine taşındı. Eski İzmir’in parlak dönemi MÖ 650-545 yılları arasında yaşanmış. Yaklaşık yüzyıl süren bu dönem, aynı zamanda bütün İyonya uygarlığının en güçlü dönemini oluşturuyor.

Tarih boyunca Roma İmparatorluğu, Bizans, Emeviler, Selçuklular, Haçlılar, Cenevizliler, Rodos Sövalyeleri, Aydınoğulları ve Osmanlı hakimiyetine giren İzmir, Osmanlının batılı ülkelere tanıdığı kapitülasyonların ardından imparatorluğun en önemli ticaret limanı haline geldi.

Şehir güçlü ticari kimliğini Uluslararası İzmir Fuarı ile de tescillemiş durumda. İzmir, 1923 yılında, Cumhuriyetin ilanından birkaç ay önce, yeni Türkiye’nin ekonomik sorunlarının tartışıldığı bir kongre olan İzmir İktisat Kongresine de ev sahipliği yaptı. 1984 yılında çıkarılan yasa ile İstanbul ve Ankara ile büyükşehir statüsüne geçenİzmir, günümüzde ülkemizin en gelişmiş ve en kalabalık üçüncü şehri unvanını taşıyor.

Yüksek refah seviyesi, uygun iklimi ve gelişmiş yapısıyla nüfusu 4 milyon 320 bin olan İzmir’in yüzölçümü 11 bin 973 kilometrekare. İzmir’in plaka kodu 35, telefon kodu ise 232. İzmir’in 30 ilçesi bulunuyor.

İzmir’in ilçeleri: Aliağa, Balçova, Bayındır, Bayraklı, Bergama, Beydağ, Bornova, Buca, Çeşme, Çiğli, Dikili, Foça, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karaburun, Karşıyaka, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Konak, Menderes, Menemen, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla.

 

 İzmir Gezilecek Yerler, İzmir Merkezde Gezilecek Tarihi Yerler, İzmir Civarında Gezilecek Yerler blog yazılarımda şehirde gezilip görülecek yerler ile ilgili detaylı bilgiler paylaştım. Gitmeden okumanızı tavsiye ederim. Daha uygun bir İzmir tatili yapmak için Seyahat Rehberi kategorisindeki blog yazılarıma göz atın.

İzmir nerede📍

İzmir, Türkiye’nin batısında yer alan Ege Bölgesinin Ege Bölümünde bulunuyor. Şehir, Anadolu Yarımadası’nın batı ucunda geniş bir yarımada üzerinde konumlanıyor. İzmir Körfezinin en uç noktasında bulunan kent merkezi batıda Ege Denizi ile sınırlanıyor.

İzmir, kuzeyde Balıkesir, doğuda Manisa ve güneyde Aydın illeri ile komşu. Şehrin batısında ise Ege Denizi yer alıyor. İzmir’in en batısındaki ilçe konumundaki Çeşme’nin tam karşısında ise Yunanistan’ın Sakız Adası bulunuyor.
 

İzmir’e nasıl gidilir ✈️

İzmir, Türkiye’nin en batısında, ülkemizin birçok noktasından kolaylıkla ulaşılabilen bir şehir. İzmir’e hemen hemen birçok şehirden direkt otobüs seferi bulunuyor. Birçok kentle hava yolu bağlantısı bulunan şehre Denizli, Ankara ve İstanbul’dan trenle de ulaşılıyor.

İzmir-Aydın Otoyolu ve İzmir-Bursa-İstanbul Otoyolu İzmir’i Türkiye’nin en gelişmiş bölgeleri ile bağlıyor. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren hattının tamamlanması için ise süreç devam ediyor.

İzmir’e uçakla nasıl gidilir: İzmir Adnan Menderes Havalimanı, kent merkezine 9 km uzaklıktaki Gaziemir ilçesinde bulunuyor. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda Türkiye ve birçok Avrupa ve Orta Doğu ülkesinden direkt uçak seferleri yapılıyor.

Türkiye’den İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Gaziantep, Kayseri, Trabzon, Van, Mardin, Muş, Elazığ, Kars, Ağrı, Ordu, Samsun gibi şehirlerden İzmir’e karşılıklı uçak seferleri düzenleniyor.

Adnan Menderes Havalimanı’ndan İzmir’e nasıl gidilir: Adnan Menderes Havalimanı’ndan İzmir kent merkezine ulaşım için belediye otobüsü, HAVAŞ servisleri, İZBAN, taksi, araç kiralama ve transfer araçları ile ulaşım sağlanıyor.

HAVAŞ servislerinin İzmir’de Alsancak, Mavişehir, Alaçatı ve Çeşme’ye, ayrıca Manisa, Aydın, Söke, Kuşadası gibi merkezlere düzenli seferleri var. ESHOT’un 200 numaralı otobüsü Karşıyaka ve Mavişehir’e, 202 numaralı otobüsü Göztepe ve Konak’a, 204 numaralı otobüsü ise Bornova ve Otogar’a gidiyor.

İzmir’de Aliağa-Selçuk güzergahında hizmet veren İZBAN treninin Adnan Menderes Havalimanı’nda da durağı var. İZBAN trenleri ile kenti kuzeyden güneye 136 km’lik hatta kat eden ilçelere ulaşabilirsiniz.

 

İzmir’e arabayla nasıl gidilir: Türkiye’nin en batısında yer alan İzmir, gelişmiş kara yolu ağı ile Türkiye’nin dört bir yanındaki kentlere doğrudan bağlı. Türkiye’nin farklı birçok şehrinden İzmir’e direkt otobüs seferleri bulunuyor.

Özel araçla İstanbul’dan İzmir’e ulaşım için İstanbul-İzmir Otoyolu kullanılıyor. Ankara’dan İzmir’e ulaşım için ise Afyonkarahisar ve Uşak’ın güzergah üzerinde yer aldığı devlet yolu kullanılıyor. İzmir güneyde Aydın’la, batıda ise Çeşme ile otoyol ile bağlı.

İzmir, İstanbul’a 479 km, Ankara’ya 591 km, Bursa’ya 347 km, Antalya’ya 465 km, Aydın’a ise 114 km uzaklıkta.

İzmir’e trenle nasıl gidilir: İzmir kent merkezinde iki tren garı bulunuyor. Alsancak ve Basmane tren garları İzmir’in ilçeleri ve Türkiye’nin farklı kentleriyle tren seferlerinin gerçekleştirildiği merkezler. İzmir’den direkt tren seferlerinin bulunduğu kentler Balıkesir, Denizli, Eskişehir, Aydın ve Ankara.

 

İzmir, hem kent merkezinde hem de çevre ilçelerinde gezilecek görülecek çok sayıda yere sahip. Kent merkezinde Alsancak ve Konak rotasında Saat Kulesi, Kemeraltı Çarşısı, Kordon, Kadifekale, Agora, Asansör görülmeye değer.

Urla, Çeşme ve Alaçatı sadece Türkiye için değil dünyanın da en güzel tatil rotalarından biri. Şirince, Selçuk, Efes ve Pamucak hem otantik köy hayatı, hem kadim uygarlıkların mirası hem de şahane deniz tatili vaadediyor.

Birgi, Tire, Ödemiş ve Gölcük rotası ise İzmir’in en verimli topraklarına ve yerel hayata yolculuğa çıkarıyor. Foça, Bergama, Dikili ise huzur vadeden kasaba hayatından, neşeli plajlara ve UNESCO Mirası görkemli antik kente yolcuğa çıkarıyor.

İzmir Nerede 📍 İzmir’e Nasıl Gidilir

Haber Yorumları 2

Henüz bir Değerlendirme Yorumu Yapılmamış!

Hemen Aşağıdaki Formu Doldur İlk Yorumu Sen Yap !

Bir Değerlendirme Yorumu Yazın...